Now Reading
Hilda Martens: “Andere mensen aan een job helpen geeft me veel voldoening”

Hilda Martens: “Andere mensen aan een job helpen geeft me veel voldoening”

Dag lieve vrienden, ik ben Bert De Bakker, 72 jaar en voormalig directeur van Virga Jessa Ziekenhuis en heb nu nog enkele bestuurdersmandaten. Maar voor dit artikel kruip ik in de huid van interviewer en ben ik vooral de trotse echtgenoot van Hilda Martens.

Wie is Hilda Martens?

Hilda is van opleiding pedagoge en sexuologe. “Nadat de kinderen uit huis waren, behaalde ik een doctoraat in de sociale wetenschappen. Nu ben ik emeritus professor personeelsbeleid en organisatiepsychologie aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt”, vat Hilda enthousiast samen. Als bezige bij blijft ze ook na haar carrière druk in de weer: momenteel helpt ze hoogopgeleide anderstaligen (HOA’s) aan een job op hun niveau.

Hilda’s werk: altijd een plezier

Aan een economische faculteit ligt de focus op bedrijven en werk voor de hand. “Voor mijn onderzoek en begeleiding van thesissen heb ik met uiteenlopende bedrijven samengewerkt. En jarenlang heb ik les gegeven aan toekomstige economen. Ik ken dus veel bedrijven en nog meer mensen binnen die ondernemingen”, legt Hilda uit, “Wat werk betreft; mijn onderzoeksactiviteiten waren altijd gericht op werk_goesting en leeftijdsbewust personeelsbeleid, bijvoorbeeld hoe je oudere werknemers met goesting_ aan het werk houdt.” Hilda doet wat ze preekt: in haar beroepsloopbaan heeft ze een aantal keuzes gemaakt om plezier in haar werk te blijven garanderen. “Ik voel me gelukkig en ben een vat vol energie wanneer ik me nuttig kan maken voor anderen”, zo zegt ze zelf.

HOA: huh?

Wie zijn net die hoogopgeleide anderstaligen (HOA’s) die Hilda vandaag ondersteunt? HOA’s zijn mensen die een niet-Belgische nationaliteit en een diploma van minstens bachelorniveau bezitten. Je kan twee categorieën onderscheiden: vluchtelingen zijn een eerste groep; partners of echtgenoten van Belgen een tweede.

“Een groot deel van die mensen vindt geen werk, hoewel ze goed gekwalificeerd zijn en al een behoorlijk mondje Nederlands spreken”, licht Hilda bevlogen toe, “Ook hier is sprake van ‘glazen plafonds’. HOA’s die solliciteren krijgen vaak de klassieke dooddoener te horen dat hun Nederlands niet goed genoeg is. Als ze een mail sturen met een fout in of over hun geschiedenis schrijven, worden ze meestal zelfs niet uitgenodigd voor een gesprek.”

Die voortdurende afwijzingen hakken er stevig in. “Ze voelen zich minderwaardig en zitten thuis met een behoorlijke dosis frustratie en verdriet. Werk bepaalt immers voor een groot stuk je identiteit en zorgt voor zingeving. Mensen die in hun land van oorsprong een sterke sociale identiteit hadden, bijvoorbeeld als apotheker, ingenieur of arts, worden ondanks hun motivatie telkens wandelen gestuurd. Of ze komen terecht in jobs die volkomen los staan van hun reële competenties. Ik ken een Syrische apotheker die nu schoonmaker is. Als we hen niet aan het werk krijgen, moeten we niet boos zijn dat ze van onze sociale zekerheid leven”, concludeert Hilda, “Vandaar dat we met z’n allen voor de uitdaging staan om de drempels naar werk te verlagen.”

HOA @ work

Een eerste project om HOA’s aan het werk te helpen, startte in de zomer van 2016 en werd op Europees niveau gefinancierd. Dat project eindigde begin 2018. Het provinciebestuur van Limburg ondersteunt het huidige project. “Eerst selecteert de VDAB de HOA’s en verwijst hen door. De VDAB helpt ook bij de aanvraag om buitenlandse diploma’s te valoriseren. Twee van mijn collega’s, Ilse Jansenswillen en Karolien Nies van RiseSmart, kijken uit naar jobs. En mensen van de PXL-hogeschool zorgen waar nodig voor bijkomende vorming”, verduidelijkt Hilda. Hoe haar eigen bijdrage eruit ziet? “Ik zoek mentoren, individuele begeleiders voor elke HOA. Dat zijn gemotiveerde, gepassioneerde vrijwilligers met een groot netwerk. Ik heb tot mijn verbazing vastgesteld hoeveel mensen ik zelf ken in werkend Limburg”, vertelt ze met een glimlach, “Dat is dankzij die bedrijfsprojecten waarvoor ik me tijdens mijn loopbaan heb ingezet. Ik heb toen een heleboel interessante mensen ontmoet, onder wie heel wat oud-studenten.” Hilda brengt die mentoren in contact met HOA’s en volgt de begeleiding regelmatig op.

En, haalt het wat uit?

Voorlopig bestaan er enkel cijfers van het eerste, afgeronde project, maar die zien er alvast hoopvol uit. Van de 85 deelnemers vond 50 procent werk; van de HOA’s zonder begeleiding 12 tot 15 procent. “In het huidige project begeleiden we 170 personen met opnieuw die 50 procent als streefdoel”, verklaart Hilda.

Zin om een HOA te begeleiden?

Vanaf de eerste minuut heeft Hilda zich met passie op het project gestort: tijdens iedere receptie, event of ontmoeting spreekt ze mensen aan over haar HOA’s. “Ik voel snel aan of iemand uit beleefdheid luistert of werkelijk geïnteresseerd is. Zo’n gelegenheden zijn ideaal om gelijkgezinden te vinden: gedreven mensen die iets voor anderen willen betekenen en daar voldoening uit putten.”

Sociale media vormen een nieuw communicatie-instrument voor deze baby boomer. Ze hoopt dus dat gepassioneerde, sociaal-geëngageerde Limburgers dit artikel oppikken en de stap zetten om zelf mentor van een HOA te worden. Geïnteresseerden kunnen haar bereiken via hilda.martens@uhasselt.be of 0496 86 07 69.

Lieve vrienden, ’t Is toch iets bijzonders: je eigen echtgenote interviewen. Ik besef hoe bevoorrecht mijn leven is aan de zijde van zo’n uitzonderlijke vrouw als Hilda.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top