Now Reading
Annelien Goossens en Axel Geerts: “Huuradvies Hasselt biedt hulp aan de Hasselaar met juridische vragen.”

Annelien Goossens en Axel Geerts: “Huuradvies Hasselt biedt hulp aan de Hasselaar met juridische vragen.”

Dag lieve vrienden, als rechtenstudente aan de UHasselt is het dikwijls zoeken naar je eigen weg tussen de verschillende carrière- en studiemogelijkheden. Je kan met deze richting veel kanten op, maar juist deze vrijheid kan ook een uitdaging zijn. Daarom zet ik me ook in voor de studentenvereniging ELSA Hasselt. Het is deze vereniging die me kennis liet maken met gemotiveerde mensen zoals Axel Geerts. Hij engageert zich in zijn vrije tijd voor verschillende initiatieven zoals onze studentenvereniging en Huuradvies Hasselt. Maar wat is Huuradvies Hasselt precies?

Gratis adviesverlening aan de Hasselaar

Het idee van studentenverenigingen doet voornamelijk denken aan fakbars, schachten, cantussen, TD’s, enz. Binnen de Faculteit Rechten bestaat er echter sinds enkele jaren een studentengroep die gratis adviesverlening verschaft aan de Hasselaar. Ik sprak met bestuurders Annelien Goossens en Axel Geerts omdat ik hier graag meer over wou weten. Axel is PR-verantwoordelijke en Annelien de huidige voorzitster van de vzw.

Het initiatief om deze vrijwilligersvzw op te richten ontstond op onze Rechtenfaculteit van de UHasselt. Alexander Maes, lid van het onderwijsteam, kwam met het idee om Huuradvies Hasselt te realiseren naar analogie met de Wetswinkel Huuradvies. De Faculteit bracht haar studenten op de hoogte van de opkomende wetswinkel en nodigde geïnteresseerden uit voor een selectiegesprek. Uiteindelijk wilden zes gemotiveerde studenten, waaronder Annelien, met Huuradvies Hasselt van start gaan.

Kwaliteitsvolle hulp

“Hoe zijn jullie bij Huuradvies Hasselt terecht gekomen?” vraag ik Annelien en Axel tijdens een middagpauze. “Goh, toen Huuradvies Hasselt nog moest worden opgericht, kregen de studenten een mail om op gesprek te komen,” zegt Annelien enthousiast. “Ik wou me wel voor iets engageren en dit vond ik een uitstekende kans om de handen uit de mouwen te steken. Zeker omdat we van nul moesten beginnen.”

“Ik was er niet vanaf het begin bij, maar de groep stuurt jaarlijks een uitnodiging rond om deel te nemen aan hun selectie-examen. We zijn ook allemaal aanspreekbaar als mensen met vragen zitten, want we begrijpen ook wel dat studenten niet meteen geneigd zijn om een extra examen af te leggen. Maar we willen wel dat onze cliënten kwaliteitsvol verder worden geholpen”, voegt een gemotiveerde Axel er aan toe.

Dienstverlening op woensdagavond

Het mooie aan de vzw Huuradvies Hasselt is dat de rechtenstudenten een steentje willen bijdragen door de theorie die zij tijdens de lessen vergaren toe te passen in de praktijk. Zowel huurders, verhuurders als mensen met een vraag over dit onderwerp kunnen op woensdagavonden, tussen 19 en 21 uur, bij hen terecht in het Oude Stadhuis van Hasselt.

Deze adviesverlening is volledig gratis en wordt georganiseerd door vrijwilligers die een toegangsexamen moesten afleggen waarin hun vaardigheden getest werden. Op deze manier wordt de burger geholpen met zijn of haar huurprobleem. Bovendien doen de studenten praktijkervaring op voor hun toekomstige loopbaan. Vaak kunnen huurgeschillen immers minnelijk worden opgelost en is het niet vereist beroep te doen op een advocaat.

“Zo dragen wij ons steentje bij”

Annelien is zeer tevreden over de vooruitgang die de vzw heeft geboekt: “Ik zag het als een uitdaging om een vzw te helpen oprichten en hiermee belangeloos de Hasselaar te helpen. Als toekomstig jurist is het immers belangrijk iets terug te doen voor de maatschappij. Sommige mensen hebben ook gewoon een luisterend oor nodig.”

Axel draagt ook zijn steentje bij: “Ik vind het belangrijk om Huuradvies Hasselt meer op de kaart te zetten, omdat velen nog niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om gratis adviesverlening te verkrijgen. Zo kunnen wij als vzw meer mensen bereiken die hulp nodig hebben.” Naast Huuradvies Hasselt engageert Axel zich ook voor zijn stad Lummen als gemeenteraadslid en bij de studentenvereniging ELSA Hasselt.

De studenten nodigen iedereen met een huurprobleem van harte uit om gebruik te maken van hun dienstverlening op woensdagavonden.

Lieve vrienden, Huuradvies Hasselt is een inspirerend initiatief, georganiseerd voor en door studenten die op hun eigen manier iets willen betekenen voor hun studentenstad.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top