Now Reading
De gouden raad van Ilse en Emilie van ‘t Kookdepot: “Je hebt geen kasten boordevol materiaal nodig. Liever een klein, degelijk assortiment.”

De gouden raad van Ilse en Emilie van ‘t Kookdepot: “Je hebt geen kasten boordevol materiaal nodig. Liever een klein, degelijk assortiment.”

Hot town, summer in the city… Tijd voor cocktails op het balkon, picknick in het park, en barbecue in de tuin. Maar waar haal je het materiaal voor een culinaire zomer? In Diest weten ze dat al lang: bij Ilse en Emilie van ’t Kookdepot! En er is goed nieuws voor kokkerellende Hasselaren, want in 2020 openden moeder en dochter ook een filiaal in Hasselt. 

Ik doe de ene ontdekking na de andere in de zonovergoten winkel: bestek, barbecues en bakvormen, maar ook machines waarvan ik de functie met de beste wil van de wereld niet kan raden. “Bij ’t Kookdepot vind je alle betere materiaal voor de keuken, zowel voor hobbykoks als professionals,” vertelt Ilse, “Aardappelmesjes, pannen, volautomatische koffiemachines en alles daartussen.” De kleurrijke etalage en de rekken en tafels boordevol kookgerei bevestigen dat verhaal. 

Nu of nooit

‘t Kookdepot in Diest viert volgend jaar al zijn 20e verjaardag. Ilse, architecte van opleiding, had eerder al een snoepwinkel uitgebaat. Ze zocht een nieuwe, creatieve uitdaging. “Ik kook graag, maar merkte dat het moeilijk was om in de buurt echt degelijk kookgerief te kopen. Zo begon ik, in een klein pandje van 35 vierkante meter. Ondertussen beslaat ’t Kookdepot al 380 vierkante meter in Diest en nog eens 320 in Hasselt. Een hele groei!”

Dochter Emilie groeide op in de winkel en hielp van jongs af mee. “Ik maakte bijvoorbeeld pakjes. Later nam ik geregeld de kassa over. We grapten toen al: als ik er ooit echt instap, dan beginnen we een tweede winkel.” Emilie vertelt haar verhaal met hetzelfde enthousiasme –en dezelfde pretoogjes- als haar moeder. “Ik werkte in de financiële sector, maar het kriebelde om van job te veranderen. Dus zei ik tegen mama: Het is nu of nooit.”

Drempelvrees

De keuze voor het tweede filiaal viel op Hasselt: de stad waar Ilse als kind woonde, en waar er al een hele tijd geen gelijkaardige winkel meer te vinden was. Zo vestigde ‘t Kookdepot zich in 2020, in volle coronacrisis, in het oude postgebouw. Een prachtige locatie, maar ook eentje met nauwelijks etalageruimte aan de straatkant. “We merkten bovendien dat mensen door het statige karakter van het gebouw drempelvrees hadden. Zelf voelen we ons ook meer thuis in een wat huiselijkere sfeer, zoals in Diest… Daarom kozen we om te verhuizen,” verklaart Ilse.

Het was een moeilijke zoektocht, maar uiteindelijk vonden Ilse en Emilie het ideale pand, op een steenworp van de oude posterijen.  “We vinden het belangrijk dat klanten tot voor de deur kunnen rijden om zware aankopen in te laden,” aldus Ilse, “Liefst in een fijne buurt, tussen andere winkels die ook belang aan kwaliteit hechten.” Emilie knikt: “Hier viel alles in de plooi. Toen ging het snel: begin juni was de bezichtiging, in juli trokken we er al in.”

Nuttige cadeautjes

Van een uitdaging gesproken: Een nieuwe zaak openen terwijl het land lockdown na lockdown verteert. “Mensen leerden in die periode wel hun eigen buurt weer kennen,” merkt Ilse op. “In Diest zien we dat mensen nu nog steeds trouw blijven aan hun lokale winkels. We hebben daar veel terugkerende klanten. Hasselt moet natuurlijk nog groeien – maar ik geloof erin. Ik heb het gevoel dat we nu echt vertrokken zijn. De mond-tot-mondreclame doet zijn werk.”

“De tijd dat onze klanten vooral 40-plussers waren is ook voorbij. Jongeren kopen tegenwoordig evenzeer bewust. Ze hebben aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Daar passen pannen met 30 jaar garantie bijvoorbeeld prima bij. Ze kopen zelf een basisset en krijgen extra potten en pannen als kerst- of verjaardagscadeau.” Emilie knikt instemmend: “’t Kookdepot is de ideale plek om leuke nuttige cadeautjes te kopen. En dat voor elk budget: van 10 euro tot zelfs 2000 euro.”

 Verwend

Hun eigen favoriet uit het aanbod? Daar moet Ilse niet lang over nadenken: de Green Egg: “Door corona leerden we het terug gezellig maken in eigen huis en tuin. Outdoorkoken is nu razend populair. Met een Green Egg maak je echt lekkere dingen klaar, zelfs als je geen goede kok bent. We organiseren geregeld kookworkshops om alle mogelijkheden te demonstreren. Onze klanten zijn ook fan. Tijdens de lockdown investeerden ze in een Green Egg; nu komen ze terug voor accessoires.” 

Emilie gaat uiteindelijk voor haar koffieapparaat. “Een volautomatische machine van Jura, die altijd met verse bonen werkt,” glundert ze. “Je krijgt simpelweg altijd goede koffie. Ik ben er ondertussen helemaal aan gewend. Pas als we ergens anders koffie krijgen, realiseer ik me telkens weer hoe verwend ik ben met mijn machine.”

Als je zelf nog een nieuwe keukenfavoriet najaagt, hebben Ilse en Emilie een streepje advies: “Wij zeggen altijd tegen onze klanten: je hebt geen kasten boordevol materiaal nodig. Liever een klein, degelijk assortiment. Met twee goede messen kom je verder dan met 20 minderwaardige exemplaren.” 

Familiezaak

Wat de toekomst brengt? “Dat is een vraag voor jou, Emilie!” lacht Ilse. “Nog een vijftal jaar en we draaien de rollen om. Dan schuif ik alles door naar mijn dochter, en spring ik alleen nog in drukke periodes bij.” De twee zijn het er wel over eens dat er geen verdere uitbreiding komt. “We willen nauw betrokken blijven. ‘t Kookdepot is een familiezaak.”

“Blijven innoveren, dat willen we doen,” vult Emilie aan, “Niet stilstaan: blijven zoeken naar nieuwe producten en ideeën. En inspelen op wat er speelt in de wereld. Je weet nooit wat er nog gaat komen. Tien jaar geleden vonden Belgen het absurd om geld uit te geven aan een buitenkeuken, en kijk nu… Maar wat er ook gaat komen, één ding is zeker: kwaliteit en een goede service na verkoop blijven altijd hoofdzaak in ‘t Kookdepot!”

Spring zelf binnen bij Ilse en Emilie, in de Koning Albertstraat in Diest, of de Kapelstraat in Hasselt. Snuisteren in het aanbod kan alvast via de website. Je vindt ‘t Kookdepot ook op instagram en facebook.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
1
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top