Now Reading
Ben Peeters: “Je kan me omschrijven als een autodidactische creatieveling met een hoog zen-gehalte.”

Ben Peeters: “Je kan me omschrijven als een autodidactische creatieveling met een hoog zen-gehalte.”

Dag lieve vrienden, twintig jaar geleden zette ik mijn zinnen op een ietwat magere jongen met een brede broek aan. Zijn haren tot op de millimeter verschwunden en dan die glimlach… het beste dieet voor een jong meisje van achttien. De verliefdheid omarmde me toen net zo sterk als daarna zijn groei tot hoe ik hem nu ken. Ben Peeters, ik heb je al zo lang van dichtbij mogen volgen. Het wordt tijd dat ik je met de wereld deel.

Van Jos van Leen van Roos

In de jaren negentig woonden we nog in Opitter. Daar heeft Ben zijn eerlijk hart vandaan. Hij groeide op tussen de bossen en de velden, waar wij kinderen echt nog vrije kinderen waren. ’s Avonds patatten, saus en een kotelet. “Ik had de juiste vrienden, een bende skaters waar wel wat creativiteit in zat. De één maakte muziek en de ander begon met graffiti.” Daar begon Ben zijn passie, bij de vastberadenheid iets te willen kunnen. Ik herinner me zijn eerste werken nog goed. Een logge houtplaat gevuld met oranje en afgekruid met een tweedimensionale koppoter. Perspectief was toen nog een duur woord en contrast werd verduidelijkt door het gebruik van complementaire kleuren. Ik kon er natuurlijk alleen maar van houden. Ben liet niet los. Hij schetste en verbeterde en groeide van schroomachtig tot zoals hij zelf altijd zegt: “Sjuun sjeif is auch rech.” Het is mij geen vreemd beeld om hem buiten te zien rondsjouwen met hout, schuurpapier en spuitbus. Weer of geen weer, oorbeschermers op en veiligheidsbril aan. Door het keukenraam zie ik dan de film waar hij de hoofdrol in speelt.

Eigeweirde/Eigenwaarde

Soms wou ik dat je kon zien door mijn ogen. Het is zo moeilijk te omschrijven wat ik zie met mijn hart. Ben maakt kunst omdat het een deel van zijn leven is geworden. Hij heeft zichzelf nooit verloren. Dagen en nachten, maanden en jaren groeit hij al. Zijn werken zijn rijker, gevarieerder en toegankelijker geworden. “Ik vertrek vanuit een gevoel, een beeld, een idee en bouw daar op verder”, vertelt hij. “Ik wissel abstracte vormen af met karakteristieke figuren. Het liefst laat ik de toeschouwer speculeren naar de inhoud van mijn werk. Zo krijgt het alleen maar meer betekenis.” “Elk compliment, elk werk dat een thuis vindt, elke graffitimuur waar iemand stopt om een herinnering op te bouwen,… draagt onwillekeurig bij tot dat schouderklopje waardoor je je goed voelt en met een bepaald gemak verder kunt.” Vind je zijn werk mooi, hou er dan van met heel je hart, want dat is de manier waarop hij het creëert.

We zeen neet slech ane gang/We zijn niet slecht bezig

“Ik blijf graag creatief bezig en hoop dat de mensen die mijn werk appreciëren mij ook blijven vinden. Het zou fijn zijn als mijn werk in menig huiskamer hangt.” Wie houdt er nu niet van iets moois. Je krijgt er een glimlach van rond je mondhoeken. Het geeft iets warms en origineels. Andere bezoekers loven je erover en je wangen blozen. Het is dat waar Ben mede voor zorgt en dat wil hij delen. “Ik blijf zeker verder doen hoe ik nu bezig ben en wie weet waar het me nog verder brengt.”

See Also

Blieve goan/Blijven gaan

“Doorzettingsvermogen is een talent dat iedereen kan ontwikkelen. Vind rust in wat je doet en doe het vooral voor jezelf”, voegt Ben nog toe. “Wanneer je bezield met iets bezig bent en je focus ‘boenk’ erop ligt, dan wordt je omgeving vanzelf nieuwsgierig. En wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, laat het dan even los… en daarna… blijven gaan!” Ik wens je succes Ben in de hele betekenis van het woord. Succes als een duw in de rug, maar ook succes in die zin dat mensen je ontdekken en waarderen. Dat er overal in de wereld een stukje kunst van je achterblijft, herkenbaar voor iedereen.

Lieve vrienden, nu jullie ook getriggerd zijn om meer te zien, nodig ik jullie uit om te komen kijken op de komende expositie te Genk. 2019 LEVELS – Group Exposition Genk (BE). Opening on February 1, 2019, 8 pm, @ The Gallery, Molenstraat 7, 3600 Genk. Kun je niet wachten of heb je het gemist? Check dan zeker Ben Peeters zijn website, facebook of instagram.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top