Now Reading
Heleen van Bakkersdochter: “Dit is mijn tweede thuis!”

Heleen van Bakkersdochter: “Dit is mijn tweede thuis!”

Dag lieve vrienden. Kerstlichtjes in de stad, feestmenu’s in de bus en de ‘verse’ agenda voor 2022 ligt al klaar. De eindejaarsfeesten komen ineens héél dichtbij. Dus trok ik naar Heleen en Jacques van Bakkersdochter om een kerstdessert te bestellen voor mijn bubbel en mijzelf. Dochter en vader zijn alvast klaar voor de laatste drukke weken van 2021.

Storm en stilte

“We zitten nog net in de stilte voor de storm,” vertelt Heleen. “De weken voor Sinterklaas zijn altijd extra hectisch. Na zo’n piek is het even rustiger. Nu voelen we dat de eindejaarsdrukte stilaan begint. In januari krijgen we meestal ook een adempauze, tot we in de volgende storm rollen. Zo gaat het steeds verder.” Stilte of storm, Bakkersdochter kijkt terug op een behoorlijk druk jaar. Gedurende de hele pandemie bleven ze open, in de ondertussen vertrouwde opstelling: Jacques bakt, en Heleen doet de bediening.

Tweede thuis

Sinds 1 juli is Jacques op pensioen en geeft hij geen les meer aan de hotelschool. Al heeft hij het leraarschap niet helemaal achtergelaten: Momenteel ontfermt hij zich over een stagiair die meedraait in de bakkerij. “Een beetje lesgeven blijft natuurlijk wel leuk!” Zonder lesvoorbereidingen en evaluaties om zich zorgen over te maken, heeft Jacques wel minder stress – en meer tijd.

Meer tijd voor Bakkersdochter, dus? Heleen lacht: “Papa is altijd hier! Hij is zelden ergens anders te vinden. Geen wonder, want hier kan hij doen wat hij het liefst doet. Hij vertoeft graag in de zaak. – En ik ben hier zelf natuurlijk ook graag. Dit is mijn tweede thuis.” 

Van winterse pop-up naar winkel

De speculaas van Jacques, daar begon het eigenlijk allemaal mee. Jacques was al van jongs af aan in de bakkerij te vinden. Heleen werkte zelf sinds haar 16e als jobstudente bij haar tante in de bakkerij in Sint-Lambrechts-Herk.

Tijdens een winterse pop-up in Hasselt stond de speculaas-stand van Heleen en Jacques langs die van Bakkerij Egt uit het Openluchtmuseum Bokrijk. Egt zocht een vast verkooppunt voor hun brood buiten het domein. En Heleen, die droomde stiekem van haar eigen winkel. “Zo groeide het idee: een winkel met brood van Egt, en speculaas van papa.” 

Heleen vond een pand in de Minderbroedersstraat. Daar opende Bakkerij Bakkersdochter in de lente van 2018 de deuren. Het bleef niet lang bij enkel brood en speculaas. Dankzij Jacques’ enthousiasme is de toog ondertussen gevuld met heerlijke taartjes en koeken. Daarnaast liggen ook de broden van Heleens oom Paul van bakkerij Vanderstraeten in de rekken.  

Zuurdesem

In oktober stopten de uitbaters van bakkerij Egt ermee. Gelukkig vond Bakkersdochter al waardige nieuwe partners: Johan en Gert Haiverlain van bakkerij BriJosh in Tongeren. Heleen is zeer enthousiast: “Johan is chef-kok. Hij werkte bij restaurant Magis en baatte zelf bistro Bis uit, allebei in Tongeren. Hij stopte in de horeca om samen met zijn broer Gert een bakkerij te openen. Johan legt zich in BriJosh volledig toe op het bakken met zuurdesem.”

Ook Johan zag de samenwerking meteen zitten. Het betekende wel dat hij genoodzaakt was ineens een versnelling hoger te schakelen, nu hij niet meer alleen zijn eigen winkel van brood moest voorzien. Voorlopig kiest Johan helemaal zelf welke smaken brood hij aan Heleen levert. “Ik vertrouw volledig op Johans kennis en ervaring. Al zijn broden zijn lekker!” 

Emmer, einkorn en kamut

See Also

Dat BriJosh een bijzondere bakkerij is, merk je aan de namen van de broden. Wat dacht je van emmer-spelt, einkorn of kamut? “Johan gebruikt bijna uitsluitend oergranen. Ze bevatten niks wat ze niet moeten bevatten – maar wel veel voedingsstoffen. Het wordt op steen gemalen met de watermolen. Daardoor zitten er meer zemelen en mineralen in,” verklaart Heleen. “Soms hebben we zelfs brood met tridordeum, een makkelijk verteerbare gerstsoort met weinig gluten”

Een extra pluspunt? De granen zijn allemaal lokaal geteeld. Het brood is dus niet zomaar ‘bio’, maar écht gezond, lokaal en puur natuur: “Alleen maar graan, water, zout en desem.” 

Wie niet zo van zuurdesembrood houdt, kan natuurlijk nog steeds terecht bij Bakkersdochter voor de broden van bakkerij Vanderstraeten.  Ook daar staat kwaliteit centraal. “Oom Paul doet alle moeite om de beste meelsoorten en ingrediënten te kiezen. Daardoor krijg je lekker zacht brood dat goed bewaart. Hier geen sponsbrood dat ’s anderendaags in een knoeiharde baksteen is veranderd!” 

Onweerstaanbaar kerstgebak

Speculaas, frangipanetaartjes, wafels, eclairs en bokkenpootjes: dat zijn de publiekslievelingen onder de gebakjes van Jacques. Nu kerst voor de deur staat zijn het echter eventjes de petit-fours en bûches die met alle aandacht gaan lopen bij Bakkersdochter. Slagroom met vers fruit, of crème au beurre met vanille-, mokka- of chocoladesmaak – de kerstgebakjes in de toonbank zien er alvast onweerstaanbaar uit.  

Jacques en Heleen staan in de startblokken om te zorgen dat iedereen lekkere zoetigheden en brood kan serveren op de feesttafel. Na de eindejaarsstorm blijft Bakkersdochter van 1 tot en met 5 januari gesloten. Zo kunnen vader en dochter even op adem komen, om ons vervolgens ook in 2022 te verblijden met speculaas, gebak en brood.  

Ik heb mijn kerstbûche al besteld, lieve vrienden. Vergeet niet om zelf ook binnen te springen in de Minderbroedersstraat 28, of eventjes te bellen, om jouw bestelling door te geven. Je bestelling afhalen kan je op 24, 25 en 31 december tot 14u, en op 29 en 30 december tot 18u. Op de website van Heleen en Jacques kan je het aanbod bekijken. Je vindt Bakkersdochter ook op Instagram en facebook.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top