Now Reading
Pieter van Befutura: “Mensen met renovatieplannen volledig ontzorgen, daar gaan we voor.”

Pieter van Befutura: “Mensen met renovatieplannen volledig ontzorgen, daar gaan we voor.”

Dag lieve vrienden! Mijn naam is Cathy. Ik ben schrijver en cultuurbemiddelaar. Als ik ‘duurzaam renoveren’ hoor, denk ik niet meteen aan isolatiemateriaal en thuisbatterijen. Ik zie eerder eindeloze offertes, spoorloos verdwenen aannemers en horrortaferelen uit “Help, mijn man is klusser!” – En ik ben blijkbaar niet de enige Hasselaar, want de stad ging onlangs een samenwerking aan met Befutura.

Befutura, dat zijn Sebastian Matoso (CEO), Laurent Meertens (partnerships), Pieter Neels (growth) en Thijs Dewindt (customer care). Hun doel? Het ontzorgen van mensen die energetisch willen renoveren.

Ontzorgen

“Je maakt een afspraak met een dakwerker,” illustreert Pieter, “Maar die doet geen zolderisolatie. Vervolgens moet je op zoek naar iemand voor de spouwmuren… Renoveren is gewoon overweldigend. Dan is er nog een kwestie van vertrouwen: Hoe weet je of een aannemer een goede partner is? Wat doe je als werken vertraging oplopen?”

Befutura ontkiemde in maart 2020 om net die problemen op te lossen. De startup ondersteunt mensen gedurende het hele renovatietraject, persoonlijk en op maat. De tegenhanger van de grote bouwbeurs, dus. “Je gaat naar een beurs als Batibouw, en komt terug met drie zakken folders en flyers. Uiteindelijk ben je geen stap verder,” zegt Laurent. Befutura keert alles om en vertrekt van jouw eigen verhaal.

Groene renovatiegolf door Hasselt

Met de klimaatdoelstellingen en de betonstop in het achterhoofd beseffen steeds meer steden dat inzetten op duurzaam renoveren een must is. “Hasselt is een ambitieuze stad, ook op het vlak van klimaat,” meent Pieter. “Schepen Joost Venken had al langer het idee om zoveel mogelijk huizen te renoveren. Dus gingen we in gesprek, en onze ideeën kwamen overeen. Er was een match.

Ze pakken het meteen groots aan en richten hun pijlen op drie wijken: Kuringen-Heide, de Banneuxwijk en de ‘Witte Wijk’ in Runkst. Dat zijn meer dan 3000 woningen. Een project van die omvang is voor Befutura, en voor België, een primeur. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zou zo’n 3 procent van de huizen gerenoveerd moeten worden. Hasselt en Befutura mikken graag nog hoger en hopen op 4 procent.

Met de ijskar door de wijken

De keuze voor de drie wijken kwam er na een uitgebreide analyse op basis van verbruik en renovatiepotentieel. In juni kregen alle gezinnen een renovatiebox aan de deur geleverd. Befutura reed ook met een ijskar door de drie wijken om de inwoners persoonlijk te woord te staan.

Ondertussen loopt de campagne vlot. Meer dan 500 mensen checkten hoe energiezuinig hun straat is. Heel wat geïntresseerden gebruikten de bon voor een gratis renovatiescan ter waarde van 125 euro uit hun box en ontvingen hun rapport. En Befutura ging al bij gezinnen uit alle 3 de wijken langs voor persoonlijk advies.

Energie-architect aan huis

“Sommige mensen doen de scan louter uit nieuwsgierigheid,” vertelt Pieter, “andere hebben concrete renoveerplannen. Er zijn ook gezinnen die enkel interesse hebben in één bepaalde zaak, zoals een thuisbatterij.”

Een lagere energierekening, comfort, klimaat of de waarde van je woonst verhogen: iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. Wie een scan uitvoert, ontvangt een uitgebreid rapport en kan de kosten en het profijt van elke mogelijke renovatie makkelijk vergelijken. Befutura gaat bovendien nog een stap verder. Hun energie-architecten helpen je de meest geschikte aannemers te vinden en ondersteunen waar nodig tijdens het renovatietraject.

Koude voeten

See Also

“We gebruiken alle data die we hebben: warmtebeelden, kadastrale gegevens, omgevingsplannen… In combinatie met de gegevens uit de vragenlijst en de gesprekken, kunnen we een heel gedetailleerd beeld schetsen van het renovatiepotentieel van een woning. Net daarom kunnen wij gericht helpen,” legt Pieter uit.

De nadruk ligt bij Befutura dan ook op kwaliteit. “In Leuven hielpen we bijvoorbeeld iemand die al een hele renovatieslag achter de rug had, maar nog steeds koude voeten had. We achterhaalden dat de specifieke ondergrond waarop zijn huis stond de schuldige was. Dat ontdek je zelf waarschijnlijk niet of heel moeilijk.”

Een klein team met grote ambities

Aan verbouwen begin je niet van de ene op de andere dag. Daar is Befutura zich van bewust. Ze raden mensen die een box ontvingen aan om de renovatiescan nu te doen, want voorlopig financiert de stad nog. Maar je hoeft daarna niet meteen in actie te schieten.

“We streven ernaar om overal waar we werkzaam zijn een duurzaam en lokaal netwerk uit te bouwen,” zegt Laurent hierover. “. Je mag dus ook later nog bij ons aankloppen om hulp te vragen.”

Daarnaast is het de bedoeling om, als dit eerste project succesvol verloopt, uit te breiden naar de andere Hasseltse wijken; en ook naar andere steden. Zo worden de steden klimaatvriendelijker, en kan Befutura groeien. “We hopen dat Befutura binnen een aantal jaren echt een kwaliteitslabel is,” mijmert Laurent. “Een Befutura-gecertificeerd huis is dan een huis dat op energievlak volledig in orde is. Dat is de ultieme droom.”

Ontvingen jullie ook een renovatiebox, lieve vrienden? Ga dan snel naar de website, of bel even en vraag je renovatiescan aan. Ook zonder bon kan je op de website, facebookpagina en het Instagram-account van Befutura terecht voor informatie over energetisch renoveren.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top