Now Reading
Heleen van Bakkersdochter: “Hier loopt bijna niemand buiten zonder een zakje huisgemaakte speculaas!”

Heleen van Bakkersdochter: “Hier loopt bijna niemand buiten zonder een zakje huisgemaakte speculaas!”

Dag lieve vrienden! Ik ben Ellen, student Bedrijfsvertaler-Tolk aan de UCLL in Leuven en sinds vorige week stagiaire bij I LOVE Network. Op een regenachtige dag in Hasselt word ik verwelkomd door de lekkere geur van speculaas van Bakkersdochter. Bijna drie jaar geleden richtten vader Jacques en dochter Heleen de bakkerij op. Wat begon met de verkoop van speculaas op een pop-up food market groeide uit tot een eigen winkel met lekkere broden van Bakkerij Vanderstraeten en Bakkerij Egt., gebak en koeken. Jullie vinden Bakkersdochter in de Minderbroedersstraat 28.  

Het begin van de winkel

“Alles is begonnen met speculaas en brood van bakkerij Egt. in Bokrijk”, vertelt Heleen met een glimlach. “Die twee producten waren meteen een groot succes, dus die zijn de basis geweest van onze winkel. Klanten kwamen daar speciaal voor terug. We hadden van in het begin ook al taart en andere koeken, maar dat aanbod is steeds blijven groeien.”

De speculaas van Bakkersdochter blijft ook vandaag de populairste lekkernij. “We verkopen die het hele jaar door. Bijna niemand gaat hier buiten zonder een paar speculaasjes”, zegt Heleen trots. Zij en haar vader hebben zelfs lactose-, suiker- en glutenvrije speculaas in de aanbieding. Dat Heleen zelf grote fan is, steekt ze niet onder stoelen of banken: “Speculaas word ik nooit beu!”

Maar mond-tot-mondreclame werkt wel goed. Je kan van jezelf zeggen dat je een goede bakker bent, maar als anderen dat doen, is dat de beste reclame die je kan bedenken. …

Brood van bakkerij Egt. in Bokrijk

Naast de speculaas is ook het brood van Bokrijk een echte bestseller. “Dat brood is super gezond. Het is heel natuurlijk, gemaakt met zuurdesem, en dat maakt het zo bijzonder lekker”, legt Heleen enthousiast uit. “Er zitten geen industriële producten in, alleen water, bloem, zout en granen. Het brood verteert makkelijk en is perfect voor mensen met een allergie.”

Een tip voor jullie: bakkerij Egt. kunnen jullie bezoeken in het Openluchtmuseum van Bokrijk. De bakkerij is er gelegen in een grote oude hoeve. Vanbinnen ziet alles er modern uit, maar wat Egt. zo speciaal maakt, is dat alle broden op de ambachtelijke manier gebakken worden. 

Als ik vraag naar haar favoriete moment sinds de opening van de winkel, heeft Heleen snel een antwoord klaar: “Onze eerste verjaardag in 2019! We hadden toen twee koffiemachines voorzien zodat alle klanten een kopje koffie konden drinken. Dat zorgde voor veel gezelligheid hier. Een soort koffiekransje, maar dan in de winkel”, blikt Heleen terug. “Op die manier leerden we de klanten op een fijne manier beter kennen.”

Jammer genoeg was er door de pandemie vorig jaar geen sprake van een feest. “Dit jaar organiseren we waarschijnlijk ook niets, maar wanneer het weer kan, zetten we weer iets gezelligs op poten”, vertelt Heleen vastbesloten.

Reclame

Heleen en haar vader hebben nooit veel reclame gemaakt voor Bakkersdochter. “Ik ben niet zo’n voorstander van reclame”, licht Heleen toe. “We moeten niet per se ‘boomen’, want onze winkel is klein. Maar mond-tot-mondreclame werkt wel goed. Je kan van jezelf zeggen dat je een goede bakker bent, maar als anderen dat doen, is dat de beste reclame die je kan bedenken.”

Midden in de pandemie is het wel even heel druk geweest, omdat Bakkersdochter in tegenstelling tot andere winkels open mocht blijven. “Toen moesten we wel een tandje bijsteken, maar we mogen natuurlijk niet klagen in deze tijden.” 

Wat brengt de toekomst?

Heleen is heel blij dat ze in de bakkerij alles zelf doet samen met haar vader, maar uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet. “Zoals de winkel nu is, is het goed voor ons. Dit is het en dit blijft het.      We krijgen heel graag nieuwe mensen over de vloer, maar een immense drukte zouden we moeilijk kunnen opvangen.”

Vader Jacques gaat bijna met pensioen, maar wat gebeurt er daarna met de bakkerij? “We doen het samen totdat hij het beu is of het te vermoeiend vindt”, vertelt Heleen. “Dat zal nog wel even duren hoor! Maar ik heb geen plannen voor een nieuwe winkel, dus uiteindelijk zouden we dit avontuur graag samen afronden.”

See Also

Bakkersdochter in de Minderbroedersstraat 28.  

Een overname is nu nog niet aan de orde, en ook opvolging ligt niet voor de hand. “Wat mijn vader doet is vrij uniek. Hij is al zo lang bakker en kan echt heel veel maken. Hij is een echte vakman”, zegt ze fier. Dat Heleen zo’n sterke band met haar vader heeft, maakt Bakkersdochter ook zo bijzonder


Voor wie al de lekkernijen in de rekken van Bakkersdochter wil proeven, is er maar een adres: Minderbroedersstraat 28 in Hasselt. Meer informatie vinden jullie op www.bakkersdochter.be, op de Facebookpagina of Instagram account. Wie geïnteresseerd in bakkerij Egt. in Bokrijk kan een kijkje nemen op de website www.egtbrood.be

✍️ Ellen Kimps 📸 Jesse Wevers

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top