Now Reading
Ilka Nolens van Optometrisch Centrum Nolens: “Ik verkoop dan ook geen brillen, maar goed zien”

Ilka Nolens van Optometrisch Centrum Nolens: “Ik verkoop dan ook geen brillen, maar goed zien”

Dag lieve vrienden, in de Dorpsstraat 18 vinden jullie Optometrisch Centrum Nolens, een familiezaak die al ruim 50 jaar een gevestigde waarde is in Hasselt. Je oog zal meteen vallen op de prachtige etalage. Bij binnenkomst word je niet alleen hartelijk ontvangen door zaakvoerster Ilka, maar ook door haar trouwe kompaan, Coco de grijze roodstaartpapegaai. Met veel verve vertelt Ilka over haar passie en de wereld van de optometrie.

Studeren in Amerika

Ilka is afgestudeerd als handelsregentes, maar na twee jaar lesgeven besefte ze dat dit toch niet was wat ze echt wilde. Door haar vaders enthousiasme voor optometrie, durfde zij de stap te zetten om opnieuw te gaan studeren. Zo is optometrie haar passie geworden. Ze heeft niet alleen in België gestudeerd, maar ook in Amerika. Daarover vertelt ze het volgende: “Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens het laatste jaar van mijn opleiding Optiek en Optometrie in België stage mocht gaan doen in Oklahoma. Op zes weken tijd heb ik daar enorm veel bijgeleerd over optometrie en visuele training. Daarom besloot ik om in Amerika verder te gaan studeren. Het was een geweldige ervaring, met vriendelijke mensen in een kleine community. In 2006 behaalde ik er mijn doctoraat in de Optometrie.”

Toen ze terug was in België nam Ilka de zaak niet onmiddellijk over, ze is er eerder ingerold. Na twee jaar ging haar papa stilaan met pensioen en in 2009 werd Ilka zaakvoerster. Als jonge, gedreven vrouw had ze haar eigen ideeën. Zo heeft ze de winkel en de hele bovenverdieping van de zaak, waar de oogmetingen en visuele trainingen doorgaan, opgefrist. “Dat was best spannend, maar ik vind het fijn om mijn eigen ding te kunnen doen”, zegt ze erbij.

“Dat was best spannend, maar ik vind het fijn om mijn eigen ding te kunnen doen”, zegt Ilka erbij.

Optiek versus optometrie

Ilka is dus niet alleen opticien, maar ook optometrist. Het verschil legt ze met plezier uit: “Een opticien is een vakman die gespecialiseerd is in het maken van brillen. Hij kent alles van optische technologie, brilmonturen en brilglazen. Een optometrist is een paramedicus die gespecialiseerd is in het opmeten van de ogen. Hij doet refracties, contactlensaanpassingen, past low vision hulpmiddelen aan en kan ook visuele training geven.” Dat laatste doet Ilka met hart en ziel. Zo helpt ze kinderen met leer- en leesmoeilijkheden, waarbij een oogprobleem aan de basis ligt. Service en kwaliteit is steeds prioriteit bij Ilka. Haar slogan is: “Ik verkoop geen brillen, maar goed zien.” Dat maakt Optometrisch Centrum Nolens net zo uniek!

De impact van corona

Ook voor Ilka heeft de coronacrisis impact gehad, vooral tijdens de eerste lockdown. Ze moest toen haar zaak sluiten. Enkel mensen met dringende situaties, zoals een beschadigd montuur of een gebroken glas, mocht ze helpen. Tijdens de tweede lockdown bleef de zaak wel open en kon ze gelukkig de visuele dienstverlening verderzetten, aangezien optiek- en optometriezaken essentiële zaken zijn. Toch is er ook een klein voordeel aan de coronacrisis: “Sinds de crisis zijn meer mensen beginnen wandelen en zo hebben veel wandelaars mijn winkel ontdekt,” verklaart Ilka. “Dankzij mond-aan-mondreclame heb ik ondertussen klanten in alle hoeken van het land, zelfs in Nederland.” Hasselt is overigens een fijne winkelstad. Vaak combineren klanten een afspraak bij Optiek Nolens met een dagje shoppen. Ilka is zelf een rasechte Hasselaar en door de vele nieuwe winkels en initiatieven ziet ze mooie perspectieven voor de stad.  

See Also

2021 gaat Ilka hoopvol tegemoet: “Ik geloof in de toekomst en denk dat mensen beseffen hoe belangrijk hun ogen zijn. …

Een optimistische vooruitblik

2021 gaat Ilka hoopvol tegemoet: “Ik geloof in de toekomst en denk dat mensen beseffen hoe belangrijk hun ogen zijn. Ze dragen er ook meer zorg voor. Dus ik zie alleen maar goede dingen en kijk ernaar uit om weer op een normale manier aan de slag te kunnen gaan.”

Om af te sluiten geeft ze deze tips mee: “Je draagt best een aangepaste bril in functie van je activiteiten. Er is een verschil tussen bijvoorbeeld een sportbril en een computerbril. Verder is het aangeraden om regelmatig korte rustpauzes in te lassen voor je ogen. Probeer na elke 20 minuten nabijwerk gedurende 20 seconden op 20 meter te kijken. Zo ontspannen je ogen, waarbij de stress op het visuele systeem vermindert. En tot slot, bekijk het leven door een roze bril. Het kan mooi zijn, alleen moet je er zelf naar op zoek gaan.”Lieve vrienden, om jullie de beste service en professioneel advies in alle veiligheid te kunnen geven, werkt Ilka enkel op afspraak. Alle gegevens vinden jullie terug op haar website. Volg haar zeker ook op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes!

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top