Now Reading
Schilder Etienne Jammaers: “Wij mensen zijn altijd op zoek: naar een thuis, geluk en onze finale bestemming”

Schilder Etienne Jammaers: “Wij mensen zijn altijd op zoek: naar een thuis, geluk en onze finale bestemming”

Lieve vrienden, vorige week ging ik op bezoek bij Etienne Jammaers. Naast schilder is Etienne ook expert bij VDAB Limburg. Hij is één van onze CITYzens, creatieve stadsbewoners die content creëren voor onze platformen. Onze creatieve talenten hebben verschillende achtergronden, beroepen en interesses – een waar plezier om ieders verhaal te ontdekken!   


Reiskoffer als rode draad

Etienne Jammaers, geboren en getogen in Alken, vond dertig jaar geleden zijn passie: schilderen. Je kan hem omschrijven als “een figuratieve schilder met een boodschap”. Wat die boodschap precies inhoudt? “Op dit moment is mijn hoofdthema ontheemding. Dat komt terug in elk schilderij dat ik maak”, zegt Etienne. “Die ontheemding uit zich in beelden, maar is toch nooit letterlijk te zien”, gaat hij verder. “Het kan een alleenstaande boom zijn, een landschap zonder mensen of een gezicht met een verwonderde, verdrietige of eenzame uitdrukking.” De rode draad die in al z’n schilderijen terugkomt, is een reiskoffer. Die staat symbool voor onderweg zijn naar iets of iemand. Etiennes boodschap is duidelijk: we zijn allemaal zoekende mensen. Altijd zijn we op zoek naar een thuis, geluk en onze finale bestemming. 


Voor Etienne blijft het thema ontheemding, in al z’n facetten, centraal staan. Hij wil niet enkel mooie plaatjes creëren, maar onderliggende, betekenisvolle boodschappen naar buiten brengen. Als hij bijvoorbeeld een boom schildert, is dat niet zomaar een boom. “Mijn inspiratie haal ik uit de coronawandelingen die ik maak. Tijdens die wandelingen vallen me nieuwe dingen op, zoals alleenstaande gebouwen of schuilplaatsen.” Hij gaat verder: “Een schuilhut is niet zomaar een schuilhut: voor zowel mens als dier is het een tijdelijk onderkomen totdat ze weer op weg kunnen naar hun bestemming.” 


Corona-inspiratie

Corona gooit geen roet in het eten, maar brengt Etienne net inspiratie. Zijn coronawandelingen zorgen ervoor dat hij onderweg nieuwe dingen ontdekt. En schilderen is gelukkig iets wat hij alleen kan doen: “Ik ben heel blij dat ik nog kan schilderen, want dat geeft me veel energie. Ik merk dat ik het nodig heb om deze eenzame tijd door te komen”, zegt Etienne.

See Also


Ontmoet Etienne

Wie Etienne graag wil ontmoeten, kan hem contacteren via zijn Facebookpagina Etienne Jammaers Art, het nummer 0499 54 17 30 of zijn emailadres etienne.jammaers@vdab.be. Op zijn website https://jammaers.exto.be/ zijn nog meer werken van hem te vinden. Etiennes aanpak gaat gepaard met persoonlijke gesprekken en werk op maat. Zo past hij de grootte, het kleurenpalet en de insteek van elk schilderij aan, zolang het past in zijn overkoepelende thema van ontheemding. Etienne houdt er trouwens een bijzondere werkwijze op na: wanneer hij een schilderij opgehangen heeft, krijgt de koper tijd om te wennen aan het werk. Als het dan toch niet in het interieur past, haalt Etienne het gewoon weer op. 
Lieve vrienden, Etienne is altijd op zoek naar restaurants, cafés of kapsalons om zijn werk tentoon te stellen. In maart 2021 zijn zijn schilderijen te bezichtigen in de Bottelarij in Ulbeek. Zelf interesse in het CITYzen initiatief? Aarzel niet je te registreren via https://www.ilovenetwork.city/meetup.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top