Now Reading
VenaVino: “Elke wijnmaker heeft zijn eigen verhaal en dat willen we overbrengen aan onze klanten”

VenaVino: “Elke wijnmaker heeft zijn eigen verhaal en dat willen we overbrengen aan onze klanten”

Lieve vrienden, op een warme woensdagnamiddag stap ik samen met fotograaf Nabil het gezellige VenaVino binnen. Ik heb altijd al bewondering gehad voor mensen die vol passie in het leven staan – en als er één zaak in Hasselt is waar passie centraal staat, is het VenaVino!


Met de paplepel ingegoten
Wanneer ik vraag hoe VenaVino ontstaan is, wordt al snel duidelijk dat zowel Walter als Svetlana opgegroeid zijn tussen de wijngaarden. Walters ouders, afkomstig uit Veneto, een wijngebied uit Noord-Italië, lieten hun kinderen al van jongs af aan kleine beetjes wijn proeven. En niet zomaar wijn: enkel de betere soorten. Svetlana groeide op in de Krim, de grootste en bekendste wijnregio van de vroegere Sovjet-Unie. Als kind hielp ze al met oogsten en snoeien. De interesse voor wijn is beiden dus met de paplepel ingegoten.


Voordat ze hun eigen bedrijf startten, kochten deze liefhebbers wijnen uit alle mogelijke landen, al hadden ze altijd al een voorliefde voor Italiaanse wijnen. In 2016 keken de twee elkaar diep in de ogen en besloten ze hun vaste jobs in te ruilen voor een eigen zaak. Een jaar later openden ze hun wijnwinkel VenaVino. Inmiddels zijn Walter en Svetlana ook enthousiaste sommeliers. “In Hasselt heb je wel wijnzaken, maar er bestond geen enkele met een aparte, unieke selectie van Italiaanse wijnen”, vertelt Svetlana enthousiast, “We hebben hier en daar gepolst bij kenners en die vonden dat een geweldig idee. Klanten uit alle hoeken van België weten ons intussen te vinden.”


Van noord tot zuid
VenaVino beschikt over een uitgebreide en mooie selectie wijnen, afkomstig uit alle regio’s tussen Noord- tot Zuid-Italië. Walter legt uit: “In Italië vind je echt alles. Daar heb je alle types wijnen zoals wit, rood, rosé, enzoverder, maar ook alle wijnstijlen: zoet, fruitig, volle wijnen, … Noem maar op! Als je van het noorden naar het zuiden trekt, ervaar je een ander klimaat en kom je een andere bodemstructuur tegen. Daarom zijn de wijnen zo verschillend.” 

Svetlana en Walter vinden kwaliteit heel belangrijk. Daarom besloten ze al het werk, van begin tot einde, op zich te nemen. Zo selecteren ze zelf hun leveranciers uit twintig Italiaanse regio’s. Het resultaat: een totaalpakket van exclusieve wijnen dat de Belgische markt verrijkt. 


Elk z’n eigen verhaal
“We werken vooral met kleine tot middelgrote producenten”, legt Svetlana uit, “Omdat Italiaans de moedertaal van Walter is, is de drempel minder hoog en kunnen we makkelijk communiceren met leveranciers. Dat schept een band. Persoonlijk contact is echt belangrijk.” Voordat de twee een wijn selecteren, gaan ze die minstens drie keer proeven. Soms nemen ze ook vrienden mee, want de mening van ‘gewone’ consumenten vinden ze goud waard. 

Ter plaatse bezoeken ze alle wijngaarden. “We willen de wijngaarden echt met eigen ogen zien”, licht Walter bevlogen toe, “Je moet er voeling mee hebben en het verhaal begrijpen: hoe leven die mensen en wat is er speciaal aan hun wijn of druiven? Elke wijnmaker heeft zijn eigen verhaal en dat willen we overbrengen aan onze klanten.” Walter en Svetlana doen dus zelf het veldwerk van A tot Z – en dat merk je. Door de manier waarop ze over hun zaak en wijn praten, waan je jezelf zo in een Italiaanse wijngaard in de zomerzon. 


Het koppel vult elkaar goed aan in hun werk. “Walter kijkt naar de wijnen in het algemeen, ik heb ook oog voor zaken zoals een mooi etiket, want het zit ‘m in de details. Als klanten langskomen voor een cadeau, heb ik in 99 procent van de gevallen gelijk en kiezen ze voor een mooi etiket,” vertelt Svetlana lachend, “Maar als het op kwaliteit aankomt, hebben Walter en ik altijd dezelfde mening. Als we een wijn selecteren, hebben we al voor twee derde met onze neus gekozen.”

Een nieuw pand
Als ik Walter en Svetlana vraag naar hun toekomstplannen, blijkt dat er nog heel wat spannende dingen op til zijn. Na drie jaar in hun pand in de Lombaardstraat wil het  koppel uitbreiden. “We hebben een nieuw pand gekocht, ook hier in Hasselt, want we willen wel in de buurt blijven. We hebben heel goed naar de wensen van onze vaste klanten geluisterd en zijn eigenlijk sinds het begin al op zoek naar een nieuwe locatie”, vertelt Walter. 


“De eerste drie jaar was het ons doel om bekendheid te verwerven in de stad, zowel bij toevallige voorbijgangers als de echte kenners. En ieder jaar groeide VenaVino meer en meer, dus nu is het tijd voor de volgende stap. Voorlopig houden we jullie nog even in spanning, maar we kijken alvast enorm uit naar de uitbreiding!”

Met twee grote zakken heerlijke pasta en een gelukzalig gevoel na een goed gesprek, wandelen Nabil en ik terug de hitte in. We praten nog lang na over hoe inspirerend Walter en Svetlana zijn: die twee zijn met VenaVino regelrecht voor hun droom gegaan. Lieve vrienden, dit zijn twee Hasselaren om trots op te zijn. Wij zijn in ieder geval grote fans!

See Also


Tekst: Lauren Philtjens @laurenphiltjens
Foto’s: Nabil Berhnich @nabilberhnich

VenaVino
Lombaardstraat 13/2
3500 Hasselt

Openingsuren
maandag en dinsdag: op afspraak
woensdag: 11:00 – 19:00
donderdag: 11:00 – 18:00
vrijdag: 11:00 – 19:00
zaterdag: 11:00 – 19:00
zondag: gesloten

https://venavino.com/shop/

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
1

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top