Now Reading
Svetlana en Walter van VenaVino: “We vinden het belangrijk dat elke klant zich goed voelt bij de keuze die hij hier maakt”

Svetlana en Walter van VenaVino: “We vinden het belangrijk dat elke klant zich goed voelt bij de keuze die hij hier maakt”

Dag lieve vrienden. Midden november was ik samen met fotograaf Jeffrey te gast bij VenaVino in de Lombaardstraat 13/2. Zaakvoerders Walter Schincariol en Svetlana M. Gonta ontvingen ons allerhartelijkst met lekkere thee en fruitig gebak. En nog voor ik mijn pen en schrift kon bovenhalen, dompelden ze ons onder in hun wondere wereld van Italiaanse wijnen. 

Liefde voor wijn

In een vorig leven was Svetlana verpleegster en Walter ingenieur met energie als stokpaardje. Sinds twee jaar verkopen ze exclusieve Italiaanse wijnen en delicatessen in hun sfeervolle zaak in de binnenstad. De metersbrede foto van wijngaarden rond Serralunga d’Alba creëert de perfecte setting voor verhalen over de geneugten des levens. 

VenaVino kan je vertalen als ‘liefde voor wijn’. Wijn maakt al sinds hun kindertijd deel uit van de levens van Svetlana en Walter. Walter stamt uit een familie van wijnbouwers. Vanaf zijn negende mocht hij elke zondag een beetje (goede!) wijn drinken bij de pasta die zijn moeder maakte. “En terwijl Walter wijn dronk sinds zijn negende werkte ik als kind al in de wijngaarden”, vertelt Svetlana al lachend. Harken, snoeien, oogsten, niets is haar vreemd. 

Passie en vriendschappen

Dat beiden gepassioneerd zijn door de producten die ze aanbieden, dat blijkt uit hun verhalen. Walter vertelt op een begeesterende manier over wijnen als de Barolo van wijnhuis Coppo. L’Avvocatais zijn persoonlijke favoriet. “Die heeft een heel fijn aroma, een fijne smaak. En het is een wijn die bij de meeste gerechten past.” Maar ook over hun andere Italiaanse producten zoals passata, balsamico en pasta’s zijn Svetlana en Walter heel enthousiast. Het zijn stuk voor stuk delicatessen, puur natuur, zonder smaakversterkers en bewaarmiddelen. En gemaakt met heel veel liefde.  

“Wij zijn gepassioneerd en we willen die passie ook terugvinden bij de producenten”, zegt Walter. “We kennen alle producenten persoonlijk. We gaan bij hen thuis langs, we worden vrienden”, vult Svetlana aan. “Wat zij maken is hun levenswerk. Ze steken er zoveel passie in. En dan vinden wij het ook gezellig om met hen samen te werken.”

Alles voor de wijn

“Van ’s morgens tot ’s avonds zijn wij bezig met wijn”, vertelt Walter. Het behoud van de kwaliteit van die wijn staat altijd voorop. Hitte is niet goed voor wijn. Daarom zijn er tussen 1 mei en eind september geen transporten vanuit Italië. En is airco in de zaak onontbeerlijk. “Het is hier altijd 19°C. We hebben wel een beetje koude handen, maar het is wel goed voor de wijn!” zegt Walter al lachend.

“We hebben van in het begin gezegd dat we alleen voor wijnen gaan waar we vertrouwen in hebben”, vervolgt hij. “We moeten 100 procent achter de productie en de producenten staan. Daarom kiezen we bewust voor kleine en middelgrote wijnbouwers.”

Wijnstijlen en degustaties

Het koppel biedt zoveel mogelijk wijnstijlen aan. Walter vertelt: “De ene persoon heeft graag een fruitige, witte wijn, de andere een wijn met veel tannine, enzovoort. Ons aanbod is zo opgebouwd dat iedereen voldoende keuze heeft. We vinden het belangrijk dat elke klant zich goed voelt bij de keuze die hij hier maakt.” 

Walter geeft jullie alvast een waardevolle tip mee. “Wijn, daar moet je van genieten. Drink eens iets lekkers tijdens de feestdagen. Iets wat je anders nooit drinkt, zoals een Franciacorta. Dat is een Italiaanse schuimwijn die ver boven veel champagnes uitsteekt.”

See Also

Kunnen jullie ook wijn proeven bij VenaVino? Natuurlijk! 
“Op vrijdag en zaterdag hebben we altijd wijnen koel staan die onze klanten kunnen proeven”, zegt Svetlana. “We verzorgen ook kleine degustaties in de zaak. Grote degustaties doen we op verplaatsing.”

En mocht je je aankopen niet zelf kunnen vervoeren, dan zorgt Walter voor een persoonlijk levering. Met zijn elektrische wagen.  

Toekomstplannen

In 2020 hopen Walter en Svetlana hun zaak onder te brengen in een groter pand. “We zijn actief op zoek naar een andere locatie in Groot-Hasselt waar we alles kunnen doen en waar we een groter magazijn hebben”, licht Walter toe.

Maar voor het zover is, breken er drukke tijden aan voor het koppel. Met het oog op de feestdagen, pakt Svetlana uit met de inhoud van haar ‘toverkast’. “Ik heb speciaal verpakkingen, stickers en strikjes van Italië meegebracht”, vertelt ze. En daarmee geeft Svetlana alle cadeaus een feestelijk Italiaans tintje. Haar creativiteit blijkt ook uit de unieke cadeaubonnen van VenaVino en de mooie tekeningen en sierlijke, gehandletterde teksten op de krijtborden.

Dank jullie wel, Svetlana en Walter, voor jullie tijd en voor de warme ontvangst. Het was een waar genoegen om naar jullie verhaal te luisteren. We wensen jullie nog veel succes met de zaak. 
Ik ga nu genieten van een lekkere risotto gemaakt met de carnaroli-rijst die ik bij jullie kocht. 

Lieve vrienden, zijn jullie op zoek naar een lekkere wijn of grappa? Of willen jullie met de feestdagen uitpakken met pure en smaakvolle, Italiaanse delicatessen? Stap dan eens binnen bij VenaVino. Walter en Svetlana helpen jullie graag bij het maken van de beste keuze. Tijdens het weekend van 22 november kan je hen ook ontmoeten aan hun stand op de WineFair in Leuven. Neem ook een kijkje op hun website(inclusief heel uitgebreide webshop) en volg hen op Facebooken Instagram.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top