Now Reading
Patrick Ulricht “En zo wordt vrijwilligerswerk mijn levenswerk”

Patrick Ulricht “En zo wordt vrijwilligerswerk mijn levenswerk”

Dag lieve vrienden. Het huisvandeMens Hasselt is een plek waar ikzelf jaren geleden als vrijwilligster gestart ben. Zeer snel leerde ik er Patrick kennen. Patrick draait ondertussen ook al verschillende jaren mee als vrijwilliger. Hoe komt iemand ertoe om als vrijwilliger bij het huisvandeMens aan de slag te gaan? En wat houdt dat zoal in: vrijwilliger zijn bij het huisvandeMens? Wel, niemand leek me beter geschikt om zijn verhaal te doen dan Patrick. Hij is ondertussen een doorwinterde vrijwilliger bij het huisvandeMens en het Vrijzinnig Punt (voorheen VOC).

Op zoek naar vrijwilligerswerk

Op een dag besloot Patrick om vrijwilliger te worden dus ging hij op zoek naar de geschikte vereniging. “Aangezien ik veel met kunst en cultuur bezig ben, heb ik eerst aan het CCHa gedacht”, vertelt Patrick. Maar via een advertentie in de Weekkrant en een folder in zijn bus, viel zijn oog op het huisvandeMens. Hij was dus niet specifiek op zoek naar het vrijzinnig humanisme. “Ik wilde iets doen voor een ander, de handen uit de mouwen steken. En het vrijzinnig humanisme is er achteraf bij gekomen”, verklaart Patrick. Waarom het huisvandeMens Hasselt? “Wel het was eenvoudig, hé”, verduidelijkt Patrick. “Het is dichtbij.” Patrick heeft geen eigen wagen. Hij maakt gebruik van deelwagensystemen en doet verder alles met de fiets. In geen tijd is hij in de Rodenbachstraat.

Vrijwilligerstaken vanuit ieders ervaring

Patrick heeft jarenlang een commerciële functie vervuld met veel PR en marketing. Hij werkt nu als deeltijdse leerkracht ‘verkoop’ en ‘commerciële taalvorming’ in het volwassenen- en secundair onderwijs. Als je start met een vrijwilligerstaak bij het huisvandeMens bekijk je samen met consulenten je dada en hoe dat het best ingevuld kan worden in de vraag naar vrijwilligerstaken. Bij Patrick werd al snel duidelijk dat er zeker van zijn PR- en marketingervaring gebruik gemaakt kon worden voor allerhande doeleinden. “Maar ik wil ook mijn twee handen gebruiken en graag meehelpen waar nodig”, verduidelijkt Patrick. En zo kwam hij ook in het Vrijzinnig Punt terecht. Daar draagt hij bij aan de afdeling logistiek. Er zijn veel evenementen in de zaal van het Vrijzinnig Punt en Patrick springt graag bij om de zaal klaar te zetten of op te ruimen, maar ook om achter de bar te helpen of zelfs de afwas te doen. Hij draait nergens zijn hand voor om. “Soms is het ook eerst even proefdraaien,” legt Patrick uit, “want in het begin heb ik ook plechtigheden meegedaan, maar dat was niet zo mijn ding.” Jouw vrijwilligerstaak bij het huisvandeMens is duidelijk iets waar je je goed bij moet voelen.

Op weg voor de debatwedstrijd

Als ik Patrick ontmoet voor dit gesprek, is hij net terug van het verdelen van flyers voor de komende debatwedstrijd voor de 3e graad van het secundair onderwijs. Het is zijn taak om alle scholen binnen Hasselt te bezoeken. “En dat is enorm interessant,” glundert Patrick, “want als je het huisvandeMens waardig voorstelt, word je overal goed ontvangen.” Patrick legt aan de leerkrachten zedenleer of aan de directeurs van de scholen uit wat het huisvandeMens precies doet, waarom de taak van de school er belangrijk in kan zijn en wat de opzet van de debatwedstrijd is. Als doorwinterde vrijwilliger weet Patrick ondertussen overal het nodige vertrouwen te winnen, want na vier jaar weten de scholen al precies wie hij is en waarvoor hij staat. Op één dag bezoekt hij alle scholen. Hij vertrekt op het verste punt, rekent dertig minuten per gesprek, berekent zijn verplaatsingstijd met de fiets, enz. Kortom: “Het is net of je een vertegenwoordiger bent. Dus organiseer je je goed”, besluit Patrick.

Van vrijwilligerswerk naar levenswerk

See Also

Patrick is vrijzinnig humanist. In zijn huis en in zijn poëzie zal je nooit verwijzingen naar een godsdienst vinden. Hij heeft respect voor iedereen. “Je moet consequent zijn voor wat je kiest en je moet goed weten waarvoor je staat”, zegt Patrick. Voor hem is het een mooie combinatie dat hij het vrijzinnig humanisme naar buiten kan dragen in zijn vrijwilligerstaak. “Ik voel me er als een vis in het water”, vertelt Patrick. “Ik doe alles met passie en engagement. En zo wordt vrijwilligerswerk mijn levenswerk.” Het vrijwilligerswerk geeft Patrick veel voldoening. “Je ontvangt enorm veel dankbaarheid”, verklaart hij.

Genomineerd voor ‘Limburgse vrijwilliger van het jaar’

Dit jaar gingen de tweedejaarsstudenten van PXL Social Work op zoek naar de ‘Limburgse vrijwilliger van het jaar’. Patrick werd door het huisvandeMens Hasselt genomineerd. Het was een hele eer. Zelf vond hij het nog wat vroeg maar toch stond hij stond op 27 maart op het podium tussen vrijwilligers van Teleonthaal, Levensloop, enz. Speciaal voor zijn nominatie had Patrick een stukje poëzie geschreven. Een Feestelijk Gedicht. “Ik heb er alles in gestopt wat het huisvandeMens voor mij betekent”, zegt Patrick. Zijn tekst is heel eenvoudig maar geniaal gevonden! Uiteindelijk heeft Levensloop de titel gewonnen. “Zij hebben terecht gewonnen”, vertelt Patrick. En toch was ook Patrick een winnaar. Want deze nominatie was voor hem een groots moment en een uitstekende gelegenheid om zijn poëzie-talent te combineren met zijn vrijwilligerstaak.

Lieve vrienden, willen jullie ook, net als Patrick, die unieke ervaring opdoen als vrijwilliger bij het huisvandeMens? Neem dan contact met hen op. Hun consulenten kijken samen met jullie naar wat jullie het beste ligt. En dan wordt het voor jullie misschien net zoals voor Patrick: een niet te missen ervaring in het leven. En voelen jullie je er ook “als een vis in het water”.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top