Now Reading
Lut Groffils, vrijwilliger bij HOA@work: “Mensen helpen geeft me altijd voldoening”

Lut Groffils, vrijwilliger bij HOA@work: “Mensen helpen geeft me altijd voldoening”

Dag lieve vrienden, ik ben Gama Putra, een jonge ondernemer en de oprichter van dit online magazine, I love Hasselt. Ik ben afkomstig uit Indonesië, maar tien jaar geleden volgde ik mijn hart en belandde in België. Als een HOA (hoogopgeleide anderstalige) is de Nederlandse taal uiteraard een uitdaging voor mij, vooral de uitspraak. Ik was dan ook laaiend enthousiast toen Hilda Martens, een van de drijvende krachten achter het project HOA@work, me een logopediste voorstelde die daarbij helpt. Vorige maand maakte ik kennis met mevrouw Lut Groffils, een sympathieke dame die haar energie haalt uit de begeleiding van anderstaligen.

Lut Groffils, vrijwilliger bij HOA@work.

Gepassioneerde logopediste

Lut maakt elke week een uur voor mij vrij om mij te helpen mijn uitspraak te verbeteren. Zij doet dit ook nog voor enkele andere HOA’s. Dat doen we in de cafetaria van de UHasselt, op de campus van de oude gevangenis. De tekst mag ik telkens zelf kiezen. Ik lees hem eerst luidop voor en nadien verbetert Lut bepaalde klanken.  

“Vroeger was ik zelfstandig logopediste. Aangezien ik nu als gepensioneerde meer tijd heb en mijn beroep altijd met plezier gedaan heb, zet ik me graag in om HOA’s te helpen. Ik vind het heel belangrijk dat ze de taal goed spreken zodat iedereen hen begrijpt”, legt Lut uit. 

Het is heel fijn om dit leerproces met haar te delen. Haar stijl is niet alledaags, want Lut laat de HOA’s zelf hun onderwerpen kiezen, bijvoorbeeld thema’s die gelinkt zijn aan hun werkveld.

Gemotiveerde HOA’s

Ik ben benieuwd wat ze van de HOA’s vindt. “Ze zijn heel gemotiveerd en spreken grammaticaal behoorlijk goed Nederlands. Maar voor sommigen die in hun moedertaal bepaalde klanken, zoals de tweeklank, nooit geleerd hebben, is het Nederlands zeker een uitdaging”, vertelt Lut. Ze is duidelijk gemotiveerd om haar studenten daar zo goed mogelijk bij te helpen. Zo zegt ze de woorden eerst luidop voor, wat helpt om haar uitspraak over te nemen. De HOA’s krijgen huiswerk mee om thuis voortdurend te blijven oefenen. 

Waarom doet Lut vrijwilligerswerk? “Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen te helpen. Dat geeft me zo’n voldoening”, antwoordt ze spontaan, “Vooral als mijn cursisten een stageplaats of werk vinden. Na de sessies houden de HOA’s vaak contact en dat vind ik super.”

Naar de radio luisteren, televisie kijken en lezen vindt Lut de beste manieren om een taal te beheersen. Vooral voor anderstaligen waarvan de partner werkt, waardoor ze vaak niemand anders hebben om hun Nederlands mee te oefenen. 

Soroptimist Hasselt helpt mensen 

Mensen helpen is niets nieuws voor Lut. Ze is ook aangesloten bij Soroptimist, een serviceclub van vrouwen die instaat voor het welzijn van vrouwen en kinderen. “Wij zijn met onze vijftig leden de grootste club in Limburg”, vertelt de vrijwilligster trots. Zo steunt de club bijvoorbeeld Schoppenvrouw in mei, een evenement waar vrouwen met verschillende nationaliteiten allerhande workshops geven. De club organiseert ook een zangvoorstelling en bezoekt de tentoonstelling in het Hasseltse modemuseum. Daarnaast doneren de dames aan Hasselt Service Fonds, een fonds dat opkomt voor Hasselaren in nood. “We zamelen geld in door bijvoorbeeld flessen champagne te verkopen”, legt Lut uit.

Lieve vrienden, ik heb alleen maar bewondering voor wat Lut doet! Elk weekend verbeter ik mijn uitspraak en beleef ik de Nederlandse taal op een andere manier. Vooral op mijn werk hebben de privélessen een grote positieve impact. Ik beschouw het als een mooi cadeau waar ik alleen maar dankbaar voor kan zijn. 

Ik dank Lut voor haar tijd, hulp en engagement. En bij deze bedank ik ook Hilda Martens, die ons aan elkaar heeft voorgesteld. Willen jullie ook het project HOA@work steunen? Werkgever of toekomstige vrijwilliger, het maakt niet uit, want het doel is hetzelfde: anderstaligen aan werk op hun niveau helpen. Hilda Martens en haar collega Ilse Janssens zijn bereikbaar via emails of telefoon: hilda.martens@uhasselt.be en ilse.janssenswillen@risesmart-randstad.beof 0496 86 07 69.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top