Now Reading
Regionale G-sportdag SportGmee: “Een aanbod aan laagdrempelige sporten voor iedereen”
Dark Light

Regionale G-sportdag SportGmee: “Een aanbod aan laagdrempelige sporten voor iedereen”

Dag lieve vrienden, vandaag neem ik jullie mee in het verhaal achter SportGmee. Tijdens dat evenement maken personen met een psychische beperking kennis met verschillende sporten. Iedereen weet intussen dat een gezond lichaam en een gezonde geest samen gaan. Al is het niet altijd makkelijk om sport in te plannen in onze drukke agenda’s. En al helemaal niet als je je niet lekker voelt of een tegenslag ervaart.

SportGmee is een prachtig voorbeeld van hulpverleners die mensen willen motiveren om zich beter te voelen door actief te bewegen. Zelf heb ik in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt en daarom vind ik het belangrijk om dit evenement in de kijker te zetten. En ook lieve vrienden, om de drie stichters in de bloemetjes te zetten. Want met dit project zijn ze een heel jaar bezig, van de zoektocht naar sponsoring tot de werving van vrijwilligers. Woensdag 12 september 2018 vond de vijfde editie plaats in Maasmechelen. Ik sprak met de drie enthousiaste stichters van vzw ‘t Veer: Roberto Lombardi, Davy Kortleven en Kris Stulens.

Van droom naar idee

Vzw ’t Veer is een initiatief beschut wonen in Maasmechelen. Mensen met een psychische beperking worden er begeleid in hun dagelijkse leven. De sport- en vrijetijdsafdeling, Veerkracht, is aangesloten bij de sportraad in Maasmechelen en bij Parantee-Psylos, de sportfederatie voor personen met een psychische beperking. “Voor de meeste sportevenementen moeten we verre verplaatsingen maken, waardoor het moeilijk is om mensen te motiveren om deel te nemen”, vertelt Roberto. “Vanuit die gedachte is de idee ontstaan om in Maasmechelen een regionale sportdag te organiseren waarbij deelnemers kennismaken met laagdrempelige sporttakken.” Dat lijkt me een hele uitdaging… “Dat is het ook, maar we hebben net onze vijfde editie achter de rug! We zijn begonnen in 2014 met 143 deelnemers uit negen organisaties en dit jaar stond de teller op 280 deelnemers uit vijftien organisaties”, glundert Kris. Ieder jaar in september gaat de sportdag door in sportcomplex Helix in Maasmechelen. “We hebben er een mooie jubileumeditie op zitten!”

Met het oog op welzijn en integratie

Hoe motiveer je deelnemers? “We bieden op één dag achttien sporttakken aan. Die zijn laagdrempelig en iedereen kan een sport kiezen naargelang zijn noden en mogelijkheden. Zo hebben we een ruim aanbod: van yoga, paardrijden en circustechnieken tot balsporten, muurklimmen, djembé, duiken…”, vertelt Davy, “Mensen schrijven zich bij ons in, zo krijgen we zicht op het aantal deelnemers en hun interesses.” Alle activiteiten worden begeleid door organisaties en vrijwilligers. “Op die manier proberen we onze deelnemers aan te zetten om op regelmatige basis te sporten. Allemaal met het oog op welzijn en integratie.”

Hoe brengen de organisatoren dat allemaal tot stand? “Voor de promotie van een gezonde levensvisie binnen de geestelijke gezondheid hebben we sponsoring nodig. Dat betekent veel voor ons, want zonder sponsoring en vrijwilligers is er geen sportdag”, vertelt Kris. Bij deze dus een warme oproep! Wil je het project financieel of met een helpende hand steunen? Aarzel niet en neem contact op met Veerkracht (Rijksweg 92 in Maasmechelen).

“We hebben de vijfde editie kracht bijgezet door een promotiecampagne te voeren op sociale media. Zo zetten we G-sport in de kijker door SportGmee-selfies te posten op Instagram en Facebook.” Davy en Kris glunderen als ze vertellen dat profwielrenner Mathew Hayman het gezicht is van SportGmee. “We hebben ook een SportGmee-lied. Zanger Gers Pardoel gaf zijn toestemming om zijn liedje ‘Zijn’ als themalied aan de sportdag te koppelen.” Wauw, wat een enthousiasme en engagement stralen deze heren uit. Petje af! Héérlijk om te zien en horen dat er zulke gemotiveerde hulpverleners bestaan.

Lieve vrienden, laten we afsluiten met de inspirerende woorden van Gers Pardoel: “Het maakt niet uit wie je bent, je kan alles zijn, Het maakt niet uit wat je doet, je kan alles doen. Zolang je maar, jezelf was, jezelf bent, jezelf blijft, voor altijd.”

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top