Aarnoud De Rycker: “Tekenen is een kwestie van goed leren kijken”

Dag lieve vrienden, op een barbecue ter ere van een gemeenschappelijke kennis kwam ik drie jaar geleden in contact met Aarnoud De Rycker. Doorheen de jaren, tijdens verschillende feestjes en bij meerdere glaasjes, leerde ik Aarnoud kennen als een gedreven student architectuur met een fascinatie voor de tekenkunst en een grappig lachje. Nu blijkt dat hij erin geslaagd is om zijn passies te combineren, iets waar hij maar al te graag over vertelt.

Aarnoud De Rycker is vierentwintig, werkt als onderzoeker aan de Faculteit Architectuur en Kunst aan de Uhasselt en heeft een passie voor tekenen. Van 9 augustus tot en met 13 september deelt Aarnoud zijn visie op Hasselt met een tentoonstelling van eigen tekeningen in de Päper Shøp.

De liefde voor tekenen zit er al lang in bij Aarnoud. “Sinds mijn tiende, toen mijn leraar Vincent een grote leeuw op het bord schetste, teken ik graag. Het gegeven dat iets plots tot leven komt, is me altijd bijgebleven”, blikt hij terug. En zo begon Aarnoud zijn tekencarrière in de tekenschool. Daarna volgde hij een KSO-opleiding en een studie architectuur om uiteindelijk zijn eigen tentoonstelling uit te bouwen.

‘Goesting’

Maar het tekenen verliep niet altijd even vlekkeloos voor Aarnoud. “Tijdens een kleine existentiële crisis over wat ik zou tekenen dacht ik terug aan waar het op neer komt: tekenen is een kwestie van goed te leren zien.” Uiteindelijk trok Aarnoud erop uit om verschillende plaatsen in Hasselt op zijn eigen manier op papier te brengen. “Omdat het werk mijn visie op Hasselt moest vatten, ben ik met een klein experiment begonnen. Ik observeerde en tekende een plek die me altijd al fascineerde. Gewoon kijken en tekenen, met de gedachte dat de betekenis en het doel wel vanzelf zouden komen. Over het resultaat was ik niet honderd procent tevreden, maar het gaf mij wel zin om dat vaker te doen”, vertelt hij enthousiast. Sindsdien trekt Aarnoud er regelmatig op uit om zijn ‘goesting’ voor tekenen te herontdekken.  Ik heb met het ontdekken en tekenen van Hasselt lang niet zoveel plezier meer gehad als nu. 

Michelangelo versus architect

Het lijkt misschien niet zo, maar volgens Aarnoud liggen architectuur en kunst heel dicht bij elkaar. “In beide disciplines worden namelijk dezelfde basisprincipes gehanteerd. Ooit waren er figuren zoals Michelangelo of Leonardo Da Vinci die zowel architect, schilder als beeldhouwer waren. Hun doel was om iets toonbaars en realistisch te maken. Ik denk dat een architect vandaag vooral tekent om een resultaat te laten zien en dat een kunstenaar iets van zichzelf of de wereld wil tonen. De ene lijkt een constructieve aanpak aan te nemen en de andere een meer experimentele”, verduidelijkt Aarnoud.

Tentoonstelling

Via Jo Berben van A2O architecten kwam Aarnoud in contact met Pablo Hannon van de Päper Shøp. Hij zocht mensen die werken over Hasselt wilden maken voor een tentoonstelling. Aarnoud greep zijn kans en toonde zijn portfolio. Hij kreeg groen licht om tien tekeningen te maken die zijn visie op Hasselt weerspiegelen. Tijdens zijn zoektocht naar interessante plaatsen botste Aarnoud al snel op de eerste plek in de reeks: het skatepark. Voor zijn tentoonstelling steunde Aarnoud op zijn achtergrond als architect en voegde hij een persoonlijke twist toe. “Ik heb zeker een paar atypische moves gemaakt tijdens het tekenen. Kunst is uiteindelijk wat je er zelf van maakt, dus vond ik het achterhaald om me te beperken tot aangeleerde methodes en werkwijzen”, verklaart hij. Aarnouds tekeningen zijn naar eigen zeggen een soort ‘soep’ geworden die typerend is voor zijn unieke stijl.

Toekomst

Aarnoud is niet van plan om snel te stoppen met tekenen, integendeel. “In de toekomst wil ik vooral blijven tekenen. Ik heb mijn passie altijd op de achtergrond gehouden door mijn studies. Door daar dit jaar de verdiende tijd en ruimte aan te wijden, heb ik iets blootgelegd dat al langer naar buiten moest. Ik heb nu de kans om me verder te ontwikkelen als tekenaar en dat ben ik zeker van plan”, besluit hij enthousiast.

Lieve vrienden, willen jullie Aarnoud z’n fascinatie voor tekenen en liefde voor Hasselt ook graag ervaren? Ik nodig jullie uit om zijn tentoonstelling te bezoeken en versteld te staan. Voor meer info, neem een kijkje op de Facebookpagina van Päper Shøp of volg Aarnoud via zijn eigen website enInstagrampagina.

Ik wens Aarnoud nog veel tekenplezier toe!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top