Now Reading
‘Deconstructing reality’: kunstenaar Andy Munters verklapt met passie en penseel de geheimen van vervallen gebouwen
Dark Light

‘Deconstructing reality’: kunstenaar Andy Munters verklapt met passie en penseel de geheimen van vervallen gebouwen

Dag lieve vrienden, ik ben Yves Dupont en stel jullie graag voor aan Andy Munters. Andy, een eenendertigjarige kunstenaar, woont sinds jaar en dag in Hasselt en is mijn partner en levensgenoot. Samen staan we creatief in het leven: hij als kunstenaar, ik als architect.

Ik ben dan ook heel trots om zijn eerste solotentoonstelling aan jullie voor te stellen. De expositie ‘Deconstructing reality’ of ‘Deconstructie van de werkelijkheid’ loopt momenteel in Kunstzaal onder de Toren en presenteert de werken die hij de afgelopen zeven jaar realiseerde tijdens zijn opleiding schilderkunst. 

Met veel plezier neemt hij ons mee in de bijzondere, vaak onzichtbare wereld van vervallen en verwoeste gebouwen, dichtbij en ver weg. 

Schilderkunst als uitlaatklep

Andy is een zevental jaar actief in de kunstwereld en rondde in juni 2018 zijn opleiding schilderkunst af aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) in Hasselt. Onder begeleiding van Anny Geys en Ria Baens leerde hij het penseel hanteren, van de eerste stillevens en waarnemingstekeningen tot de werken die hij vandaag aan ons presenteert.

Hij startte zijn opleiding omdat hij van jongs af aan graag creatief bezig was en van zijn hobby zijn beroep wilde maken. “Schilderkunst is sinds de start van mijn opleiding zowel een mentale als een creatieve uitlaatklep geweest”, vertelt Andy, “Schilderen heeft me doorheen moeilijke mentale en fysieke periodes geholpen: het was een manier om te ontsnappen aan de harde realiteit waarin ik mezelf bevond.” Schilderen ziet hij als een kans om zijn emoties en interesses te delen met de buitenwereld en toeschouwers aan het denken of dromen te zetten. 

Fotografie & urban exploring 

Tijdens zijn opleiding schilderkunst maakte Andy een hele evolutie door. Terwijl hij in zijn beginjaren bezig was met het schilderen van objecten en het perfectioneren van verschillende technieken, werd hij nadien uitgedaagd om zich meer te concentreren op zijn eigen passies.

“Voordat ik schilderde waren fotografie en urban exploring een paar van mijn fervente bezigheden. Ik trok er tijdens het weekend graag op uit om verlaten gebouwen en infrastructuren te ontdekken en op beeld vast te leggen,” vertelt Andy enthousiast. Zijn interesse in het verval van de fysieke leefomgeving inspireerde hem om fragmenten, zichten en texturen die hij tijdens zijn spannende missies ontdekte ook op doek vast te leggen. “Mijn eerste werken zijn een weerspiegeling van verlaten en vervallen gebouwen in Mechelen, Luik en Doel. De afbladderende verf, het puin, het vaak bijzondere lichtspel en de graffiti die het enige teken van leven vormt, dat vind ik super boeiend”, klinkt het gepassioneerd.

Daarnaast zitten er ook een aantal taferelen van verwoeste Syrische steden in zijn tentoonstelling. “Naast het natuurlijke verval van gebouwen vind ik ook de verwoestende kracht van de mens een bijzonder thema. Aan de hand van verlaten oorlogstaferelen wil ik  zowel de toeschouwer als mezelf eraan herinneren hoe goed we het eigenlijk hebben en dat we vrede nooit vanzelfsprekend mogen vinden.”

Alle wegen leiden naar Hasselt

Op de vraag waarom Andy ervoor koos om in Hasselt te studeren en te exposeren, is hij duidelijk: “Als Hasselaar ben ik altijd nauw verbonden geweest met het culturele programma en de infrastructuur die de stad te bieden heeft. De uitbreiding van musea, denk aan Z33, evenementen zoals Kunstennacht en de verschillende locaties waar je als Hasselaar gratis je werk kan voorstellen aan het grote publiek apprecieer ik enorm.”

Dankzij de steun van de stad Hasselt kon Andy zonder zorgen zijn werken opstellen in de Kunstzaal onder de Toren: “Die fantastische ruimte in het voormalige politiegebouw vormt een mooie omkadering voor mijn creaties. En de schoonheid van het Hasseltse patrimonium wordt er eveneens door benadrukt.”

Kunst, altijd kunst 

Nadat we Andy zijn werken bewonderd hebben, vraag ik hem hoe hij zijn toekomst in de kunstwereld ziet. “De laatste werken die ik maakte en hier presenteer, zijn zichtbaar veel abstracter in vorm en kleurgebruik. Persoonlijk wil ik mezelf meer verdiepen in de abstracte schilderkunst, al blijf ik inspiratie zoeken in fotografie en urban exploring.” 

“Daarnaast ga ik binnenkort een nieuwe uitdaging aan”, vult hij aan, “Ik wil namelijk technisch tekenen gaan studeren aan de hogeschool in Hasselt. Die opleiding kan me nieuwe inzichten brengen en mijn kunstparcours in een andere richting sturen.” 

Andy’s eerste solotentoonstelling zal niet zijn laatste zijn, laat hij weten: “We zien wel wat de toekomst brengt, maar kunst is er zeker een onderdeel van!”

Het centrale thema van Andy’s tentoongestelde werken refereert naar een vluchtige, snelle en precaire werkelijkheid waarin we meer dan ooit zelf dragers zijn van de publieke tijd. 

Lieve vrienden, de deuren van de Kunstzaal onder de Toren (Thonissenlaan 15 in Hasselt) zijn nog geopend op donderdag 6 juni van 18u tot 21u, zaterdag 8 juni van 10u tot 19u en zondag 9 juni van 10u tot 13u. 

Willen jullie verder op de hoogte blijven van Andy’s werk? Neem dan zeker een kijkje op zijn Instagram of Facebookpagina!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

              

© 2020 I Love Network - Online Magazine. All Rights Reserved.

Made by Valderas

Scroll To Top